söndag 22 mars 2009

Benedictus XVI - Guds lille bortbyting!

"Enligt en undersökning av det franska opinionsinstitutet Ifop som publiceras på söndagen anser 43 procent av katolikerna att påven ska pensioneras eller lämna sitt ämbete. 80 procent vill ha en modifiering av Vatikanens åsikter om bland annat preventivmedel och aborter.

Ungefär hälften anser att Benedictus gör ett dåligt jobb när det gäller att försvara katolicismens värden. I augusti förra året var den siffran 13 procent. Påven har framkallat ilska och protester världen runt sedan han under sitt besök i Afrika, den värst aidsdrabbade regionen i världen, slagit fast att kondomer inte är rätt lösning för att bekämpa aids."

Behöver jag nämna fördömandet av den läkare som utförde aborten på den nioåriga flickan i sydamerika (samt hennes mamma) men förlåter hennes styvfar, mannen som förgrep sig på henne och gjorde henne gravid? Nioåringen väntade tvillingar vilket innebar att både hennes och barnens liv var i direkt fara. Flera biskopar har fördömt påvens handlande i frågan och missnöjet jäser...

Bilden av katolicismen som något förlegat, oföränderligt och stofilt utan anknytning till vetenskap och modern verklighet bevaras och frodas i påvens fotspår. Han tycks gå fram som en egensinnig och cynisk trädgårdsmästare som systematiskt undviker förändringens örtagårdar för att istället ösa liv och näring över förlegade tistelsnår.

Redan katolicismens bättre sidor ter sig främmande och i många fall motbjudande i mina ögon, men påven är jag nu närmast benägen att utnämna till Guds lille bortbyting! Hur fasen hamnade det rötägget i redet?

Att så pass många kritiska röster ändå höjs i de egna leden talar till katolikernas försvar, somliga tycks trots allt ha någon form av sunt förnuft och kritiskt tänkande i förvar. På det stora hela belyser det dock systemets stora brister och inskränkt naiva världsbild vilket lyfter fram katolicismens omfattande efterblivenhet... Rensa och sanera garderoben noggrant innan ni som kollektiv kräver att bli tagna på allvar igen! När högsta hönset i en så hierarkisk rörelse utgörs av en sån som han så är det faktiskt på sin plats att i Guds namn göra honom till helig hackkyckling och köra ut honom från Vatikanen, för såväl katolikernas som världens bästa...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tjo! Ja, här slog du huvudet på spiken! Katolska kyrkan har ju i många (alla?) år haft stora problem. Inkvisition, övergrepp på barn osv. Att de numera också har ett överhuvud som gör det ena klavertrampet efter det andra och dementier om än det ena än det andra hoppas man ska innebära en reformering i en av världens mäktigaste politiska organisationer -f-n tror!
// Prä

Lillstrumpa sa...

Jag försöker att vara öppensinnad och så lite dömande jag någonsin kan vad gäller religioner och inriktningar av religioner. Man rår ju inte för vad man tror på, liksom, och jag är säkert på att det finns massvis av trevliga, skärpta och förståndiga katoliker världen runt. Men jag håller helt med dig vad gäller B. XVI. Han verkar helt galen, men jag anade faktiskt en dylik utgång redan när han valdes. Då sade förståsigpåare att det var ett steg tillbaka och ett steg från liberalism och såna uttryck är alltid oroväckande. Och vad gäller sex och kondomer förstår jag inte varför de inte kan acceptera att folk VILL ligga och kommer att fortsätta göra det. Om det inte var tänkt att vi skulle göra det skulle det inte vara så trevligt som det är! Att använda skydd när man gör det är förnuftigt och smarthet borde uppmuntras, även av kyrkan!

Maria sa...

Kent: Vi får hoppas att den idiotens "förtydliganden" av deras svaga punkter blir deras räddning, om de nu har förstånd att göra något åt det. Vatikanen har så pass stor makt i världen att en bromskloss av den dignitet nämnda bortbyting utgör ju sätter anmärkningsvärda käppar i hjulet även för oss icke-katoliker...

Lillstrumpa: Ja, det försöker jag med men jag koncentrerar mig på att vara öppensinnad gentemot individer. Katolicismen som fenomen är jag däremot ganska kritisk till på rätt många punkter även om jag för den skull inte tycker illa om själva katolikerna, så länge de "uppför sig" som förståndiga människor... Att kondom, i brist på avhållsamhet (som inte är ett rimligt alternativ) är ett långt bättre alternativ till abort och ett stort steg bort från onödig hiv-spridning måste väl också den dummaste anse!

Anonym sa...

Påven har INTE rätt. Det har inte den förhärskande sekularismen heller. Det här är ingen j:a fotbollsmatch, där man tvunget måste hålla på ena eller andra laget, och vissa språkrörs pseudoresonabelt förskönande advokatyr maskerar i själva verket en slavisk lakejtjänst som minst av all inger respekt; kan man föreställa sig, at en enda svensk katolik säger så mycket enda kritiskt ord om den stollepåve, vars notoriska klumpedunsande i känsliga frågor rent ut sagt håller på att mer eller mindre torpedera hela kyrkan, alldeles bortsett från att han spelar motståndare i händerna som på beställning som nyttig idiot / agent provocateur!?

- Peter Ingestad, Solna